παρεαλεμε
Καλώς ήρθες...είσαι έτοιμος για παρέα λέμε?
παρεαλεμε
Καλώς ήρθες...είσαι έτοιμος για παρέα λέμε?
παρεαλεμε
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


φορουμ
 
ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
» Ενεργειακά βραχιόλια ή υψηλής τεχνολογίας δεισιδαιμονία;
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΔευ Δεκ 05, 2011 6:30 pm από Admin

» Ποια βιταμίνη είναι η Νέα βιταμίνη D;
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΤρι Νοε 01, 2011 5:43 pm από Admin

» Marco Simoncelli: Το παιδί με την αφάνα
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΤρι Νοε 01, 2011 6:54 am από kastanas

» 28 Οκτωβρίου
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΔευ Οκτ 31, 2011 8:46 pm από Admin

» Ντίνος Ηλιόπουλος
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΔευ Οκτ 31, 2011 8:40 pm από Admin

» καλώς σας βρήκα και εγώ.
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΔευ Οκτ 31, 2011 8:38 pm από Admin

» Προσοχη!!
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΠεμ Οκτ 27, 2011 10:19 am από gerakont

» Το σωστό βιογραφικό και πώς να το φτιάξετε
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΣαβ Οκτ 22, 2011 4:50 pm από Admin

» 22 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΣ
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΚυρ Οκτ 16, 2011 8:27 pm από gerakont


 

 Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα;

Πήγαινε κάτω 
3 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Janine
moderator
moderator
Janine


Αριθμός μηνυμάτων : 256
Reputation : 20
Ημερομηνία εγγραφής : 02/12/2010

Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα;   Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΠεμ Ιαν 20, 2011 10:12 am

Οι συνηθέστερες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι οι ακόλουθες:
α) Χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους.
Στις περιπτώσεις αυτές, κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.

Επιπλέον, αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.

Επιπροσθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι άθελά τους τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου ( phishing ). Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμό λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ.), για λόγους πχ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας. Το μήνυμα, μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.

β) Διακίνηση μηνυμάτων με απατηλό περιεχόμενο, που επιδιώκουν την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών.

Ειδικότερα, ο τρόπος δράσης των κακόβουλων δραστών στην εν λόγω μορφή απάτης, που περιγράφεται υπό τον όρο «Ισπανικό Λόττο», είναι η μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους ενημερώνουν ότι έχουν κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό της τάξεως των εκατομμυρίων δολαρίων σε ηλεκτρονική κλήρωση του διαδικτύου.

Οι δημιουργοί των μηνυμάτων αυτών, για να γίνουν πιστευτοί, χρησιμοποιούν παραπλήσια ονόματα μεγάλων εταιρειών (πχ. Microsoft , Yahoo κλπ) και συνοδεύουν τα μηνύματα που αποστέλλουν με πλαστά πιστοποιητικά όσον αφορά στην υποτιθέμενη ηλεκτρονική κλήρωση.

Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι ζητούν από τους υποτιθέμενους νικητές την προπληρωμή κάποιων φόρων ή/και εξόδων εκταμίευσης των χρημάτων, ποσό που συνήθως είναι της τάξης των μερικών χιλιάδων δολαρίων.

γ) «Απάτες 419» ή «Νιγηριανές Απάτες»

Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υφίσταται κανείς κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία, είτε για να καταστεί δυνατό να αποδεσμευτεί η περιουσία, χρειάζεται αυτή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι εάν διαθέσει το λογαριασμό του, θα αποκτήσει κάποιο ποσοστό επί της περιουσίας αυτής.

Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής. Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση τους με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.

Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.


egklimatikotita.blogspot
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
afromangr




Αριθμός μηνυμάτων : 3
Reputation : 6
Ημερομηνία εγγραφής : 29/12/2010

Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ακόμα κάτι για την εγκληματικότητα   Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΠεμ Ιαν 20, 2011 2:27 pm

Χρήσιμο άρθρο Janine!

Αν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι, Γενικά καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι κατά 90% η διαδιχτυακή εγκληματικότητα οφείλεται και στηρίζεται στο χρήστη, παρά στον εγκληματία.
Κατα κύριο λόγο η "εκμετάλευση" επηρεάζει συγκεκριμένη ομάδα χρηστών που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά όπως, αφέλεια, άγνοια, αμάθεια (ή χειρότερα ημιμάθεια)ευκολοπιστία και πολλές φορές καιροσκοπισμό.

Επομένως αν ο χρήστης απλά δε πιστεύει ότι του πει ο κάθε ένας, και ότι παραλάβει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο δεν έχει κάτι να φοβάται.
Επιπρόσθετα όμως μερικά πράγματα που θα πρέπει να επιβεβαιώσετε σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι είναι:

1) Η διεύθυνση της σελίδας ,
πρέπει να είναι ταυτόσημη του περιεχομένου και να έχει πάντα στην αρχή το εγγεγραμένο όνομα της ιστοσελίδας.
Αν για παράδειγμα είστε στην ιστοσελίδα parealeme.forumgreek.com και μετά πατώντας κάποιο σύνδεσμο βρεθείτε στο parealeme.com, έστω κι αν η σελίδα φαίνεται πανομοιότυπη σχεδιαστικά, βγείτε ΑΜΕΣΩΣ!!! είστε αλλού!
Και έχετε υπόψη ότι όταν υπάρχει πρόθεση για να σας ξεγελάσουν, και το όνομα που θα βρουν και ο σχεδιασμός της σελίδας που θα φτιάξουν θα είναι πολύ κοντά στα πρωτότυπα.

2) Το πιστοποιητικό αυθεντικότητας,
της ιστοσελίδας υπάρχει; Οι σοβαρές, υπέυθυνες νόμιμες και αξιόπιστες ιστοσελίδες ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιούν μια ξεχωριστή ιστοσελίδα για να συμπληρώσει ο χρήστης τα στοιχεία του, η οποία είναι πιστοποιημένη ότι ανήκει σε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο και το περιεχόμενο της είναι κωδικοποιημένο και ανεξάρτητο του υπόλοιπου περιεχομένου της ιστοσελίδας. Πολλές φορές θα το δείτε να αναφέρεται ως SSL ή Secure Socket Layer από τους πλοηγούς σας, (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome κλπ) όταν θα σας ενημερώνουν ότι θα "μπείτε" ή θα "βγείτε" από αυτές τις πιστοποιημένες σελίδες.
Τις πιο πολλές φορές μάλιστα στους ιστοχώρους που περιέχουν πιστοποιημές σελίδες, μπορείτε να βρείτε κάποιο εικονίδιο της εταιρείας που το εκδίδει, με την ένδειξη "Πατήστε για επιβεβαίωση" ή "Click to verify"

3) Τα στοιχεία επικοινωνίας,
της εταιρείας, οργανισμού ή κατά νόμο υπέυθυνο άτομο ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα. Για επιβεβαίωση μπορείτε να πάρετε και τηλέφωνο ή να στείλετε κάποιο mail πιο πριν, για να δείτε αν τα στοιχεία είναι πραγματικά.

4) Οι "Οροι και προυποθέσεις",
ενός ιστοχώρου ή "Terms & Conditions" πρέπει να είναι παρών και να γίνεται αναφορά σε αυτούς η πολιτική ακύρωσης, τρόποι χρέωσης ή άλλα εφάμιλλα ζητήματα όπως επιστροφή χρημάτων κλπ.

5) Η Προσωπική ευθύνη,
του καθενός από εμάς μπορέι και να μας προστατέψει και να μας αποτρέψει από το να είμαστε τα επόμενα θύματα των επιτήδιων αυτών.

Επιγραμματικά:

- Αν δε γνωρίζετε κάτι, ρωτείστε να το μάθετε! Υπάρχουν πάρα πολλοί που θα μπορούσαν να σας κατατοπίσουν και να σας βοηθήσουν!

- Μην εμπιστεύεστε ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα τους

- Κανένας σοβαρός οργανισμός ή υπηρεσία δε θα σας ζητήσει σε mail να επιβεβαιώσετε οποιαδήποτε προσωπικά σας στοιχεία, κωδικούς πρόσβασης, ή αριθμό τραπεζικής κάρτας!

- Τέλος, αν σήμερα νιωθετε τυχεροί για κάποιο λόγο, δε σημαίνει ότι μπορεί και όντως κάποιος να πέθανε και να σας άφησε κληρονομιά ένα εκατομμύριο..αυτά δε συμβαίνουν στη πραγματικότητα...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Janine
moderator
moderator
Janine


Αριθμός μηνυμάτων : 256
Reputation : 20
Ημερομηνία εγγραφής : 02/12/2010

Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα;   Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΠεμ Ιαν 20, 2011 2:36 pm

δωσε μας τα φωτα σου !!!! πολυ σημαντικα, ετσι για να μαθαινουμε!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
afromangr




Αριθμός μηνυμάτων : 3
Reputation : 6
Ημερομηνία εγγραφής : 29/12/2010

Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα;   Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΠεμ Ιαν 20, 2011 2:44 pm

να σαι καλά..ότι μπορούμε κάνουμε
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Lidia

Lidia


Αριθμός μηνυμάτων : 55
Reputation : 22
Ημερομηνία εγγραφής : 06/12/2010

Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα;   Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα; Icon_minitimeΠεμ Ιαν 20, 2011 4:58 pm

thnx thnx παιδία πολυ χρήσιμα ποσταρίσματα !!!!!!!!!!!!!!!!!! Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να μάθουμε να κινούμαστε γιάτι εύκολα βρίσκεσαι μπλεγμένος
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα;
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
παρεαλεμε :: Your first category :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ-
Μετάβαση σε: