παρεαλεμε
Καλώς ήρθες...είσαι έτοιμος για παρέα λέμε?
παρεαλεμε
Καλώς ήρθες...είσαι έτοιμος για παρέα λέμε?
παρεαλεμε
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


φορουμ
 
ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση
Παρόμοια θέματα
    Αναζήτηση
     
     

    Αποτελέσματα Αναζήτησης
     
    Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
    Πρόσφατα Θέματα
    » Ενεργειακά βραχιόλια ή υψηλής τεχνολογίας δεισιδαιμονία;
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΔευ Δεκ 05, 2011 6:30 pm από Admin

    » Ποια βιταμίνη είναι η Νέα βιταμίνη D;
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΤρι Νοε 01, 2011 5:43 pm από Admin

    » Marco Simoncelli: Το παιδί με την αφάνα
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΤρι Νοε 01, 2011 6:54 am από kastanas

    » 28 Οκτωβρίου
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΔευ Οκτ 31, 2011 8:46 pm από Admin

    » Ντίνος Ηλιόπουλος
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΔευ Οκτ 31, 2011 8:40 pm από Admin

    » καλώς σας βρήκα και εγώ.
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΔευ Οκτ 31, 2011 8:38 pm από Admin

    » Προσοχη!!
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΠεμ Οκτ 27, 2011 10:19 am από gerakont

    » Το σωστό βιογραφικό και πώς να το φτιάξετε
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΣαβ Οκτ 22, 2011 4:50 pm από Admin

    » 22 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΣ
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΚυρ Οκτ 16, 2011 8:27 pm από gerakont


     

     50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν

    Πήγαινε κάτω 
    ΣυγγραφέαςΜήνυμα
    Janine
    moderator
    moderator
    Janine


    Αριθμός μηνυμάτων : 256
    Reputation : 20
    Ημερομηνία εγγραφής : 02/12/2010

    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Empty
    ΔημοσίευσηΘέμα: 50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Icon_minitimeΤρι Απρ 12, 2011 9:22 am


    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Soviet-astronaut-yuri-gagarin-1961


    Τα πρώτα χρόνια

    Γεννήθηκε κοντά στο Κλούσινο, κοντά στο Γκζατσκ, δυτικά της Μόσχας. Οι γονείς του δούλευαν στην κολλεκτίβα της περιοχής. Ο ίδιος, αφού δούλεψε σε χυτήριο, παρακολούθησε την τεχνική σχολή του Σαράτωφ, όπου άρχισε και τις πρώτες του πτήσεις με ελαφρά αεροπλάνα. Το...
    1955, ακολουθώντας το πάθος του για τα αεροπλάνα, μπήκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ. Αποφοίτησε το 1957 με επαίνους, και στη συνέχεια υπηρέτησε αρχικά με το Βόρειο Στόλο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, πετώντας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, ενώ αργότερα έγινε δοκιμαστής πιλότος, πετώντας καινούργια και πειραματικά εροσκάφη. Το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί σαν κοσμοναύτης, με στόχο την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.

    Σύντροφος κοσμοναύτης

    Ακολούθησε μια πολύ σκληρή διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι κοσμοναύτες έπρεπε, μεταξύ άλλων, να αντέξουν σε επιταχύνσεις 13 g, και η ψυχολογική εκπαίδευση περιελάμβανε ένα 24ωρο σε ένα σκοτεινό και ηχομονωμένο δωμάτιο. Οι τελικοί υποψήφιοι για το πρώτο ταξίδι στο διάστημα ήταν ο Γκαγκάριν και ο Γκέρμαν Τίτωφ, που επιλέχτηκαν, εκτός από την άριστη επίδοσή τους κατά την εκπαίδευση, και για το μικρό τους ανάστημα (το ύψος του Γκαγκάριν ήταν μόλις 1,58), μιας και το κόκπιτ της κάψουλας που θα τους μετέφερε στο διάστημα ήταν αρκετά στριμωγμένο. Η τελική απόφαση ήταν να πετάξει ο Γκαγκάριν, με τον Τίτωφ σαν εφεδρικό, επιλογή που ίσως είχε σαν κριτήριό της και τη χαμηλή ταξική καταγωγή του Γκαγκάριν.

    Ανάμεσα στ' αστέρια

    Έτσι, στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσπέντε λετπά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).

    Πίσω στη Γη, τα νέα ήδη ξεκινούσαν για το γύρο του κόσμου. Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε Ταγματάρχη - για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ' ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από υπολογιστές στη Γη.

    Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, οι υπολογιστές αυτοί έδωσαν την εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.

    Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης
    Μετά την πτήση του ο Γκαγκάριν έγινε παγκόσμια γνωστός, και ταξίδεψε σε πολλές χώρες προκειμένου να διαφημίσει την επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως και οι υπόλοιποι Σοβιετικοί κοσμοναύτες μετά από αυτόν, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το καθεστώς για λόγους προπαγάνδας και δημοσίων σχέσεων, και ο άλλοτε ατάραχος Γκαγκάριν άρχισε να φθείρεται από τη δημοσιότητα: άρχισε να πίνει και να έχει προβλήματα με το γάμο του. Παρόλα αυτά συνήλθε, και μετά από μια παγκόσμια περιοδεία, ξαναγύρισε στο διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Σ.Σ.Δ. Εκτός από κοσμοναύτης, ανέλαβε και εκπαιδευτής και σύμβουλος στο σχεδιασμό των σκαφών Βοσχόντ και Σογιούζ, και της Σοβιετικής προσπάθειας για την κατάκτηση της Σελήνης. Ασχολήθηκε ακόμα με τα προκαταρκτικά σχέδια ενός επαναχρησιμοποιούμενου διαστημοπλάνου. Αν και ήθελε να ξαναπετάξει, θεωρήθηκε εθνικό κεφάλαιο, και το 1967 του απαγορεύτηκε και τυπικά, μετά και την καταστροφική πτήση του Σογιούζ 1, να συμμετάσχει ξανά σε διαστημική πτήση (κάτι ανάλογο έγινε και με τον Τζον Γκλεν, πρώτο αμερικανό στο διάστημα, που ξαναπέταξε μόνο στα βαθιά του γεράματα). Ο Γκαγκάριν θα μπορούσε στο εξής να πετάει μόνο αεροπλάνα, και μόνο με τη συνοδεία δεύτερου πιλότου.

    Θάνατος

    Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν τα εφτάχρονα της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν την κακοκαιρία, την πρόκληση αναταράξεων από τις μηχανές ενός μαχητικού Su-11 ή την αποσυμπίεση του κόκπιτ. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο, όμως αυτή η εκδοχή θεωρείται από πολλούς δημιούργημα της σοβιετικής προπαγάνδας. Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρά του μετονομάστηκε σε Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος, Σύγχρονο Ίκαρο. Κέρδισε το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και ενέπνευσε χιλιάδες άλλους να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε στις 12 Απριλίου 1961.


    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Gagarin%20yuri

    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν  Vostok1-launch
    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
     
    50 χρόνια διαστημικών αποστολών : Γιούρι Γκαγκάριν
    Επιστροφή στην κορυφή 
    Σελίδα 1 από 1
     Παρόμοια θέματα
    -
    » Η Τουρκία ανακήρυξε το 2011 ως..."Χρονιά της Βόρειας Κύπρου"!

    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
    παρεαλεμε :: Your first category :: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-
    Μετάβαση σε: